DE MENSTRUATIECUP: Hoe GEBRUIK JE HEM?

Ben je tampons en maanverband beu om te gebruiken? Dan is de menstruatiecup wel iets voor jou! 

WAAROM EEN MENSTRUATIECUP?

Een menstruatiecup is een klein ‘bekertje’ dat menstruatiebloed opvangt en tot twaalf uur kan blijven zitten. Zo’n cupje heeft heel wat voordelen:

Toepassing: je kunt ‘m 8 tot 12 uur dragen en hoeft ‘m dus maar enkele keren per dag leeg te maken, afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie.

Voordeel: voor één cup betaal je tussen de 15 en 30 euro en je kunt er zo’n 10 jaar mee verder. Maandverband en tampons moet je elke maand kopen en komen op termijn dus een pak duurder uit.

Duurzaam: aangezien je de cup gewoon leegmaakt, produceer je geen afval tijdens je menstruatie.

Er komen geen vezels, bleek- of geurmiddelen aan te pas en bovendien heb je geen kans op de tamponziekte (Toxic Shock Syndrome of TSS). 

WELKE KIES IK?

Net als tampons zijn ze naargelang de hevigheid van je maandstonden in verschillende groottes te verkrijgen. Wie een lichte menstruatie heeft of nog geen kinderen op de wereld heeft gezet, kan voor een kleinere maat gaan. Als je hevige maandstonden hebt en al kinderen hebt, dan kies je best een maat groter. 

Cups zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende stoffen. Meestal wordt een onderscheid gemaakt tussen latex en silicone. Een siliconen exemplaar is altijd een goed idee aangezien sommige mensen (onbewust) allergisch zijn aan latex.

HOE GEBRUIK JE EEN MENSTRUATIECUP?

VOUWTECHNIEKEN

Vooraleer je de cup gaat gebruiken, was je altijd grondig je handen en maak je hem nat om het inbrengen te vergemakkelijken. Je kunt ook een beetje glijmiddel gebruiken. Er zijn verschillende vouwtechnieken waarmee je ‘m vervolgens kunt inbrengen. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding:

bol.com | Fettle Cup Herbruikbare Menstruatiecup - Maat M - Roze

Breng de cup na het inbrengen naar achteren, zodat hij niet met het puntje uit je vagina steekt. Draai ‘m vervolgens zachtjes rond zodat hij lichtjes vacuüm trekt en niet zal lekken. Als hij goed is ingebracht, voel je ‘m niet zitten.

 POSITIES

Tijdens het inbrengen kun je heel wat posities aannemen: al hurkend, met één been op de badkuip, … Maar verschillende vrouwen geven aan dat de meest comfortabele manier voor hen al zittend op het toilet is.

TIP BIJ HET EERSTE GEBRUIK

Ga je de cup voor de eerste keer gebruiken? Probeer ‘m dan eens uit als je niet ongesteld bent. Zo voel je je alvast een pak zelfverzekerder als je ‘m wilt gebruiken tijdens je maandstonden. Eventueel kun je de eerste paar keren nog een inlegkruisje gebruiken voor de zekerheid.

HOE VERWIJDER JE DE MENSTRUATIECUP?

  • Was grondig je handen en neem een comfortabele houding aan.
  • Duw met je bekkenbodemspieren de cup naar beneden.
  • Breng je duim en wijsvinger in de vagina tot je het steeltje onderaan de cup voelt.
  • Trek zacht aan het steeltje tot je de bodem van de menstruatiecupkunt pakken.
  • Knijp voorzichtig in het onderste deel van de menstruatiecup om het vacuüm te verbreken.
  • Houd de cup recht en giet de inhoud in het toilet of de wasbak.
  • Spoel ‘m af en hij is weer klaar voor gebruik.

ZO DRAAG JE ZORG VOOR JE CUP

Hygiëne is heel belangrijk als je een menstruatiecup gebruikt. Zorg er dus voor dat je er goed zorg voor draagt, om de houdbaarheid van de cup en je eigen gezondheid te beschermen.

Gebruik geen producten zoals zeep of parfum, want die kunnen hem beschadigen.

  • Na je cyclus desinfecteer je ‘m best om alle bacteriën te verwijderen. Dat doe je gedurende 5 à 10 minuten in kokend water. Zorg ervoor dat er genoeg water in je pannetje zit: je wilt niet dat hij aan de bodem blijft plakken.
  • Bewaar ‘m op een propere, droge plek. Gebruik hiervoor bij voorkeur het bijgeleverde zakje.
Winkelwagen